Apple Pay

Wat is Apple Pay?

Apple Pay is de betaaldienst die Apple beschikbaar stelt op de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Met Apple’s betaaldienst kun je contactloos betalen met je iPhone en Apple Watch bij geschikte pinautomaten in winkels, parkeergarages en andere plekken. De betaaloplossing werkt met creditcards en debitcards, al is de beschikbaarheid afhankelijk van de banken. Je koppelt de betaaldienst dus aan je bestaande bankgegevens, zodat het geld gewoon van je eigen rekening af gaat. Apple Pay is onderdeel van de Wallet-app, de plek waar al je bankpassen opgeslagen zijn.


Om de betaaldienst te kunnen gebruiken, moet de dienst wel beschikbaar zijn in jouw land. Apple Pay is sinds 11 juni 2019 te gebruiken in Nederland en daarnaast in ruim 30 andere landen, waaronder België, Duitsland en Frankrijk.

Dankzij de NFC-chip werkt Apple’s betaaldienst bij alle pinapparaten die contactloos betalen ondersteunen. Naast winkels kan je dus ook terecht bij drankautomaten, parkeergarages, parkeerautomaten en nog veel meer. Zolang ergens contactloos betalen ondersteund wordt, is de kans groot dat je er ook met Apple’s betaaldienst kan afrekenen.

Behalve in winkels, kun je Apple Pay ook gebruiken op het web, in apps en in sommige landen voor het openbaar vervoer. In de VS is het ook mogelijk om onderling geld te versturen via dankzij Apple Cash. Het is dus meer dan een betaaldienst om snel en gemakkelijk in winkels te betalen.

Apple Pay banner

Banken rekenen geen extra kosten voor het gebruik van Apple’s betaaldienst. Iedereen die een rekening heeft bij een aangesloten bank in een land waar het actief is, kan er kosteloos gebruik van maken. Het voordeel is ook dat het offline werkt, waardoor je dus geen bereik hoeft te hebben om het te kunnen gebruiken. Dat geldt ook als je het gebruik in combinatie met een Apple Watch.

Dankzij de verificatie met Touch ID of Face ID, heb je geen pincode nodig. Ook bij bedragen boven de €25 hoef je in veruit de meeste gevallen geen pincode in te voeren. Hierdoor is het gebruik van de betaaldienst vaak sneller en handiger dan gewoon contactloos afrekenen via je pinpas.

Apple Pay en Nederlandse banken

In Nederland bieden ING, ABN AMRO, Rabobank, bunq, Monese, Revolut en N26 Apple Pay aan. Van andere banken zoals SNS Bank is niet bekend wat de plannen zijn, behalve dat ze de ontwikkelingen volgen. De traditionele Nederlandse banken bieden de betaaldienst voorlopig alleen aan in combinatie met de pinpas. Ondersteuning voor de creditcard volgt later.

 

Apple pay